Dnes je již patrné, že trend jde směrem k univerzálnosti a kompatibilitě, alespoň co se technologií týče. Jedním ovladačem můžeme například ovládat jak televizi, tak i DVD a Blu-ray přehrávač. Co se mobilních telefonů týče, tak zde se jedná především o nabíječky. Zatímco dříve měl každý model svou vlastní, především kvůli odlišné zdířce (dané konstrukcí samotného modelu), dnes tomu tak není. Nabíječka je dnes propojována s telefonem pomocí USB kabelu, kdy se jeden konec zasune do ní a druhý do mobilu.

 

moderní nabíječka na telefon

 

To znamená, že pokud se nám rozbije, nemusíme složitě shánět takovou, která by pasovala na náš telefon. Místo toho můžeme jednoduše v obchodě koupit prakticky jakoukoliv, pokud máme kabel s patřičnou koncovkou, který bude pasovat do našeho přístroje. O tom, že to lidem mnohdy ulehčuje situaci, asi není třeba hovořit. To je také důvod, proč se tento typ nabíječek velmi rychle rozšířil. Jen málokdo však přemýšlí nad tím, zda tyto nemají také nějaké nevýhody. Protože věřte, že skutečně nic není černobílé. A platí to i zde.

 

klasický typ nabíječky

 

V první řadě je zde problém v tom, že pokud vám mobilní telefon někdo ukradne (a to se bohužel stává docela často), stačí aby si koupil nabíječku a patřičný kabel a může jej bez problému prodat jako svůj vlastní, případně jej sám používat.

 

Také je potřeba si uvědomit, že právě spoje bývají slabým místem, zvláště pokud ji používáme často. Podobně jako kterékoliv jiné, i USB zástrčky se mohou při pravidelném a častém používání opotřebovat a jejich kontakty ohnout. V takovém případě vám nezbude nic jiného, než koupit novou.

 

I zde tedy platí, že zde existují jak pozitiva, tak negativa. Bohužel, v dnešní době si příliš nemůžeme vybírat. Je tedy dobré o těchto nedostatcích vědět a snažit se je minimalizovat. Pak nám totiž bude nabíječka sloužit podstatně déle, což je výhodné nejen pro nás, ale také pro naši peněženku.